lördag 17 maj 2008

Vilken kanal sänder SVT:s begravning?

Efter att statstelevisionen beslutade sig för att televisera den mördade flickan Englas begravning så har debatten gått hårt. Det har skrivits debattartiklar emot, det har skrivits debattartiklar för, bloggosfären har gått i spinn och flickans familj har gått i taket och kan inte för sitt liv förstå hur människor kan vara så cyniska att de inte låter hela Sverige ta del av deras sorg.

Det sistnämnda kan ses som ett giltigt argument för att det var rätt av SVT att sända begravningen och att alla som har kritiserat det borde ha dragit igen brödhålet. Att tro det är dock givetvis helt fel, debatten i sig är ett tydligt bevis på SVT:s inkompetens och respektlöshet inför andra människors privatliv. Att familjen tackar ja till erbjudandet om att sända begravningen är i viss mån förståeligt, de är utom sig av sorg och vill kanalisera ut något positivt att den i övrigt djupt tragiska händelsen. Familjen bor i en liten skitig by mitt ute i ingenstans och har givetvis inte det kunnandet om massmedielogik och agendasättande i den publika sfären som de hade behövt för att tacka nej till erbjudandet och istället göra begravningen till en privat ceremoni.

SVT däremot, borde rimligtvis ha kunnat förutse precis vad som skulle hända. Det man frågar sig är vad SVT:s pressavdelning sysslat med i planerandet av detta. Har man avrått från sändning utifrån vad som komma skulle, eller har man på klassiskt PR-manér sett de enorma pressklippshögar som skulle komma ur sändningen och den konflikt som uppstått? Jag är normalt för cyniskt tänkande i reklam- och PR-sammanhang, men i det här fallet är det lite för magstarkt till och med för mig.

Efterspelet till sändningen har nu fortsatt med att SVT hotat satirsajten www.boyahed.com med stämning för att de publicerat en fejkad annons för DVD-utgåvan av Englas begravning. Det här är givetvis ytterligare en konsekvens som SVT kunde ha förutsett. Istället för att hjälpa familjen i sorgearbetet så har SVT istället fördjupat deras lidande, sannolikt på flit. De har dessutom gjort det med våra pengar utan att vi har någon som helst möjlighet att säga ifrån utan att för alltid tappa våra möjligheter att bli politiker (undantaget eventuella socialdemokratiska läsare givetvis, det funkade ju för Mona).

Sammanfattning: Först utsätter SVT Englas familj för Bingo Royal, sedan följer de upp det med att sända deras mördade barns begravning och utsätter dem för ett publikt helvete i syfte att dra upp sina tittarsiffror.

Slutsats: Lägg ner skiten och ge tillbaka de pengar det kostar att driva SVT till licensbetalarna så kan vi själva välja vilka kanaler vi ska köpa.

Inga kommentarer: