tisdag 24 juni 2008

Mediaberoende


Så har då Miljöpartiet fått sin motsvarighet till Stureplanscenterns Fredrik Federley. Hon är 22 år gammal och kommer från Vellinge. Maria Ferm heter hon och hon har levt the high life, hängt med de coola kidsen i Skånemyllan.

Under två års tid har hon tagit kokain en gång i veckan och väljer nu att gå ut i media och tala ut om sitt "missbruk". Ett alltid effektivt sätt att garanteras medieutrymme och sympati.

Det vore skönt vi någon gång ska komma dithän att vi i Sverige börjar prata allvar om narkotika. Att ta kokain eller röka marijuana en gång i veckan är inte ett missbruk, det är ett bruk. Inte bra det heller, men att människan har behov av att berusa sig är ingen nyhet och det narkotikafria samhället är en idiotisk vision som borde förpassas till den ideologiskt förvirrade skräphög där den hör hemma.

Det är givetvis tragiskt att människor dör av att nyttja droger i för stor utsträckning, oavsett om det är nikotin, alkohol eller heroin. Men att för den sakens skull diskriminera vissa droger till förmån för andra är som att förbjuda bilar men tillåta motorcyklar. Att vistas i trafiken är också farligt, farligare ju snabbare vi kör. Rätt många av oss har också vänner, bekanta eller släktingar som har avlidit i trafiken, men sannolikheten för att "Riksförbundet ett bilfritt samhälle" skulle mötas av annat än hånskratt är låg.

Vi människor har ett behov av att leva lite farligt, inte mycket farligt, men bara då och då känna att vi lever på gränsen. Det kan vara att bränna på i hög fart på en tom motorväg, softa hemma med Bob Marley och ganja eller att ta en extra snaps på midsommarafton. Ett samhälle fullt av Arne Tammers och Paulúnare skulle förmodligen vara outhärdligt att leva i. Detta samhälle skulle vara så dystopiskt att varken Huxley eller Orwell skulle kunna fantisera ihop något värre.

För att återgå till ursprungsartikeln, den om den stackars lilla Miljöpartisten, så kan man snabbt konstatera att en motsvarande artikel om en ungdomspolitiker som talar ut om sitt missbruk av alkohol en gång per helg knappast skulle komma igenom. Alkohol är nämligen en kulturellt accepterad drog till skillnad från många andra som inte är i närheten av lika skadliga, beroendeframkallande eller orsakar några nämnvärda kostnader för samhället.

Kort sagt, det är dags att vi börjar skilja på bruk och missbruk. Oavsett drogtyp, illegal eller legal. Särskilt när kriminaliseringen i sig skapar fler problem än vad den löser.

Inga kommentarer: