tisdag 10 juni 2008

Var är den seriösa försvarsdebatten?

På dagens DN Debatt (DN verkar inte posta artiklarna direkt på internet, jävligt data) så skriver försvarsminister Sten Tolgfors att han vill ha ett tätare nordiskt försvarssamarbete, framförallt med Norge. Utöver materielsamarbeten så vill han också se att länderna börjar utbilda förband tillsammans vilket givetvis är helt rätt tänkt.

Ett litet fjuttland som Sverige har inte råd att ha ett egen stand alone-försvar idag. Just nu kostar den svenska Försvarsmakten skattebetalarna ca 40 miljarder per år, en siffra som i reella tal varit konstant under lång tid samtidigt som inflationen, FMV och FortV ätit upp allt mer av pengarna.

Om vi ens skulle komma i närheten av den Försvarsmakt vi hade på 80-talet så skulle vi sannolikt behöva spendera en 100 miljarder eller mer per år. Det är inte sannolikt, och inte heller önskvärt. Skattebetalarnas pengar kan användas betydligt mycket mer effektivt (till exempel genom att de får behålla dem, men det är väl alltför radikalt att föreslå). Likaså kan unga svenskars tid användas bättre än att tvinga ut dem i värnplikt.

Lite synd är det därför att ingen vågar ta sig i kragen, göra det uppenbara och gå med i Nato. Vi svenskar har kommit undan lite för länge med att vara hycklande flatskaft för att det ska vara riktigt okej.

Inga kommentarer: