torsdag 21 augusti 2008

Sosselogik deluxe

Aftonbladet har räknat fram att genomsnittsmedborgaren i reella tal har förlorat pengar sedan förra året. Detta trots regeringens skattesänkningar för löntagare. Sedan förra året har olje- och matpriserna skenat och räntorna har höjts p g a den internationella konjunkturdippen.

Aftonbladets briljanta analytiker Lena Mellin förklarar i en kommentar till detta att Reinfeldt kommer att få betala för det i nästa val. Så, många saker blir dyrare för vanliga människor, något som regeringen försöker kompensera med skattesänkningar för att samma människor ska få mer pengar i plånboken och faktiskt kunna leva utan att tigga tillbaka sina egna pengar från staten. Detta ska bestraffas genom att regeringen röstas bort och Lars Ohly med anhang kommer in i stället och höjer skatterna.

Den som kan förklara logiken i det där förtjänar ett nobelpris i ekonomi. Lena Mellin å andra sidan förtjänar en Darwin Award.

Någon som uppvisar liknande logisk förmåga är den s.k. "Gryningspyromanen" som bland annat eldat upp en knivfabrik för att han ville lämna en vink till polisen (kniv baklänges) och en glassfabrik (man suger på glassar - polisen suger).

I artikeln är prof. Sten Rönnberg, psykolog, intervjuad. Han ger en förklaring till gryningspyromanens beteende:

"– Det kan handla om en rent kriminell handling, svagbegåvning eller dålig social färdighet, att man blir arg på en viss grupp i samhället."

Någon mer än jag som tycker att citatet också stämmer väl in på de flesta vänsterpartister och vänstersossar man träffat genom åren och att det kan förklara den missunsamhet de visar mot folk som lyckats bättre än de?

1 kommentar:

Anonym sa...

"Svagbegåvning", underbart medicinskt uttryck som används alltför sällan.Ungeför som mental retardation som förekom flitigt i en amerikansk kursbok i cellbiologi.

/Moe I av Lokalen