tisdag 23 september 2008

Shut the fuck up!



PRO och andra socialdemokratiska kampanjorganisationer har gått ut i kamp mot den nya orättvisan: jobbskatteavdraget. Det är på något sätt symptomatiskt för Sverige och för gnällkärringarna i pensio-organisationerna att man inte har revolterat mot det perverterade svenska skattesystemet tidigare. Det är tydligen helt okej att betala över halva pensionen i lön, så länge som ingen annan bara behöver betala 49 %.

Det här är givetvis helt absurt, alla skatter i Sverige behöver sänkas, och sänkas rejält. Skatteavdragsträsket löses på lång sikt bäst med införandet av plattskatt med ett generöst grundavdrag. Det är en reform som verkligen skulle radera ut orättvisorna i skattesystemet och göra det mer likformigt och förutsägbart. Tills dess så är jobbskatteavdraget en mycket bra tillsvidarelösning. Ty, det är trots allt så att lönearbete är förenat med en mängd kostnader som man inte har som arbetslös, föräldraledig eller pensionär. Man behöver resa t o r jobbet, köpa mat, hålla garderoben uppdaterad m m.

Det må då vara hänt att pensionärerna tycker sig bli särbehandlade. Men å andra sidan så har ju de, som någon påpekat, betalat bra mycket mindre i skatt under sitt yrkesverksamma liv än vad vi gör idag. De har dessutom haft extremt generösa avdragsmöjligheter för sitt boende och tjänat på den höga inflationen som tidvis plågat vårt land. De bör alltså, om de har spelat sina kort rätt, sitta på en ordentlig förmögenhet i form av fastigheter.

Det som också måste påpekas en gång för alla är att om ingen jobbar så kommer heller inga pensioner utbetalas, så i det långa loppet tjänar pensionärerna på att den arbetsföra delen av befolkningen arbetar och betalar skatt. Något som i stor utsträckning stimuleras av jobbskatteavdraget.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja du, det är som alltid en fröjd att läsa sånt som borde vara allmän vetskap, men som så effektivt döljs av skvallerpressens idiotiska skval av hittepånyheter.

The Evil One sa...

Ja, det är generellt synd att folk är idioter och köper journalisternas förenklade världsbild. Vi hade sannolikt haft ett helt annat politiskt klimat i Sverige om folk hade försökt tänka själva.