tisdag 17 juni 2008

När partipiskan viner


Enligt SVD så verkar det som att de två Centerpartisterna Fredrik Federley och Annie Johansson kommer att vika sig för partitrycket och rösta ja till den s k FRA-lagen.

Det är givetvis viktigt att partierna generellt sett är inbördes eniga och att alla ledamöter följer partilinjen. Alternativet är att vi går ifrån partisystemet och har fullskaliga personval där majoriteten i en krets bestämmer vilken person som ska representera orten. Det är sannolikt inte ett bättre system än dagens.

I just den här frågan så kan man dock se ett tydligt undantag. FRA-lagen innebär ett så pass stort ingrepp i den personliga integriteten att riksdagsledamöter med avvikande åsikt bör vara beredda att riskera sina politiska karriärer för att sänka den. All heder till Moderaternas Karl Sigfrid som öppet deklarerar att han är beredd att göra just detta.

Särskilt som den i princip inte kommer att ge någon effekt. Alla som varit i närheten av underrättelsetjänst vet att problemet inte är att hitta information, utan att sålla ut den information som är intressant. Utifrån det perspektivet så kan man lätt konstatera att FRA snarare kommer få det svårare att identifiera terrorhot i och med att den totala informationsmassan de kommer vara tvungna att hantera kommer att bli enorm. Sannolikheten för att Al Quaida öppet ska hotmaila sina planer på att spränga Folkets Hus i Motala kan också antas vara rätt låg.

De riksdagsledamöter som är under hårdast press just nu är också de som i hög grad har kryssats in. Om de går emot sin personliga övertygelse och dessutom sviker det förtroende de fått av de som kryssat dem så kommer också personvalet att tappa väldigt mycket legimititet, eller snarare tappa den lilla legimitet som systemet överhuvudtaget har.

Att sen FRA-lagen förr eller senare kommer att införas är ju däremot dessvärre uppenbart. Det är ju trots allt ett sosseförslag från början, som först förkastades av framförallt centerpartiet, för att sedan tas upp igen och då förkastas av sossarna. Under nästa Socialdemoratiska mandatperiod kommer sannolikt ett nytt, något reviderat, förslag dyka upp och passera utan vidare debatt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Viker sig för partipiskan? Det gör dom rätt i!

Jag börjar undra. Denhära FRA-lagen. Vad ÄR det som är så farligt med den. Dethär samhället är rätt beskedligt, trots allt. Makten här är mera svag en stark, det är till stor del det som är problemet.

Svenskar är fega, det ser man gång på gång. De vågar inte står för någonting. De vill gömma sej i buskarna & hojta.

Dessa högstämda floskler, dessa ständiga förnärmade honnörsord. Vad ÄR det man vill dölja, då, för Storebror?`

Varom handlar den egentligen, den så ytterst heliga "integriteten"?

Är det till exempel kanske barnporrbilderna på hårddisken?

Åh, det tror jag nog, i rätt så många fall. Det har ju visat sig.

Dethära ideologiska engagemanget är fan inte hälften så tjUsigt som det utmålar sej självt, det är min åsikt!

+

Mer allmänt:

Signalspaningslagen. Jag känner inte till detaljerna. Får hålla mig till principen. Jag stödjer lagen. Den är nödvändig. Vi måste ha en förstklassig säkerhets- och underrättelsetjänst. Det är en bister nödvändighet. Den personliga integriteten får komma i andra hand.

Jag ställer inte alls upp på den våldsamma motreaktionen. Den är bara enögd. Ignorerar argumenten. Det är ansvarslöst. Det övertygar inte.

I själva verket går det inte långt nog. En effektiv underrättelse- och säkerhetstjänst, som alltså är av nöden, kräver informationsinsamlig i massiv skala. ALLT är relevant, ochb ALLT bör övervakas!

Självfallet handlar det inte blott om terrorhot. Det handlar om hot generellt.

Det finns en motsägelse i reaktionen. Dessa demokrater, som vill syna makten, vill själva osedda förbli. Vad är tanken? Varför inte ömsesidighetsglasnost?

Problemet är att reaktionen strängt taget inte bygger på en tanke överhuvud taget. Det är bara känslorna som styr.
'
Ledarskap behövs. Folklig tanklöshet får inte styra landet.

Den blinda opinionen måste köras över av en upplyst statsledning.

Anonym sa...

//kraxpelax

Du är en mycket obehaglig människa. Hoppas verkligen att du befinner dig låååångt från maktens korridorer.